Hurjaa on täällä autolla ajaminen. Kaistaviiva tuntuu olevan vain ohjeellinen suuntaviiva ajamiseen, ja yleensä autot ovat sen verran leveitä että ajavat kahdella kaistalla... Kun halutaan vaihtaa kaistaa tai kääntyä tai tehdä ylipäätään mitään, niin jotkut kyllä käyttävät vilkkua, mutta vieläkin yleisempää on käyttää tööttiä (paitsi tietty alueilla, joissa töötin käyttö on kielletty). Aluksi liikenne kuulosti aggressiiviselta, mutta aika hyvin tuo tööttiajelu näkyy sujuvan. Autot eivät ole mitenkään erityisen lommoisia, enkä ole nähnyt kuin yhden kolarijälkitilanteen, jossa siinäkin oli vain peltiä mennyt ruttuun. Ehkä kaupunkiajossa on vauhti kuitenkin sen verran hiljainen, ettei pahasti ehdi sattua. Mutta tarkkana saa olla, että ehtii väistää niin autot kuin polkupyörät ja polkumopot. Tien ylittäminenkin vaatii tietynlaista siviilirohkeutta, siinä kun mennään määrätietoisesti kävellen kaista kerrallaan -sinne vain autojen sekaan!

Vaatetus ei vielä kerro mitään kiinalaisesta. Työmiehet tietyömaalla ovat usein puku päällä ja pikkukengät jalassa. Kuulin, että uusin villitys raharikkaiden joukossa taasen on kulkea päiväsaikaan ihmisten ilmoilla pyjama päällä. Ei siis todellakaan ole koiraa karvoihin katsomista! Tänään näkyi eräs univormupukuinen mies, joka iloisesti lauleskeli sateessa; lenkkarit jalassa. Hymyilin takaisin ja toivottelin ni haot. Lenkkarit ovat siis oiva valinta kaupunkikengiksi!

Kiinalaisten kielitaitoa ei voi kyllä mitenkään kauheasti kehua. Senkin jälkeen kun olet tehnyt selväksi että timputong (tää kuulee mut ei ymmärrä), niin zing zang zong tiukasti vain. Joissain paikoissa ymmärtävät sentään kaivaa laskinta esiin numeroita näyttääkseen. Siitä kun ei myöskään ole mitään hyötyä, että näyttäisivät numeroita sormin, näillä kun on oma tapansa ne näyttää. Kuutosen tosin osaan jo :) Sitten kun huomaavat, että yhteistä kieltä ei löydy, alkavat hihitellä. Turistista se vaikuttaa hyvin tylyltä ja epäkohteliaalta. Tänään juolahti mieleen, että voisiko se olla kuitenkin myös nolostumista kun ei ymmärrä eikä osaa mitään muuta kuin kiinaa. Minulla ei tietty itselläni tulisi mieleenkään tarjota turistille Suomessa suomea, koska osaan muitakin kieliä, joten vaikea asettua heidän asemaansa.

Tinkaamisen jalo taito on vaikeaa! Huvitti suorastaan, kun kävimme tänään silkkimarkkinoilla, niin ensimmäiseksi monessa paikassa ilmoittivat että hinta on tämä mutta kyllä siitä voidaan alemmaskin mennä. Suomalaiseen kulttuuriin ei tinkaaminen kuulu, harjoituksen puutetta siis. Toisaalta tuntui hölmöltä tinkata hinnoista, jotka olivat jo ihan mielettömän edullisia meille... Mutta olen todella iloinen ja ylpeä uusista hienoista leimasimistamme, joissa on kiinalainen nimi :)