Eilen tulimme siis kotiin, ja nyt vähän vielä väsyttää. Kyllä tämä tästä, huomenna koittaa paluu arkeen töihin menon merkeissä. Tässä vielä viimeisten päivien kuulumiset Kiinassa:

KAMPAAMOLLA kävimme perjantaina. Olikin ihan mielenkiintoinen kokemus. Pupu oli aluksi todella vastaan koko hommaa ja tehtiin sitten niin, että emäntämme pysyi Pupun matkassa ja minä sain selvitä itsekseni. Hiusten pestiin tietysti ensin, kun vain ymmärsimme paikallisen Andyn (paikan englantia osaava työntekijä) kysymyksen: pestäänkö vedellä? Onko muita vaihtoehtoja, teki mieleni kysyä :D Omat hiukseni pestiin niin, että istuin koko toimenpiteen huuhtelua lukuunottamatta tuolissa ihan normaalisti. Tosi hassua minusta. Huuhtelupaikka oli ihana suomalaiseen niskat-notkuu-kireänä verrattuna. En katsonut sitä sen tarkemmin, mutta takaraivon kohdalla tuntui jokin pulikka, jonka varassa pää lepäsi. Välillä päätä sitten nostettiin, että pesijä sai hiukset huuhdeltua takaa myös. Kyllä, pesijä, koska sen jälkeen siirryttiin yläkertaan, missä oli erikseen se kampaaja joka hiuksen leikkasi. Osasin sujuvalla kiinan kielellä selittää, että leikkaa huonot pois (buu hao ja sormin näytin klips klips) ja mies ryhtyi hommiin. 90% kampaamon työntekijöistä näytti olevan miehiä. Erikoisella tyylillä hän "raastoi" hiukseni hienoiksi! Olin hyvin tyytyväinen. Sitten hän föönasi pitkään ja hartaasti ja käsittelyn jälkeen hiukset olivat kuin silkkiä. Töihin kului Pupun kohdalla hiukan alta tunnin, minun kohdalla varmaan hiukan reilu tunnin. Koko lysti maksoi 75Rmb (noin 8euroa)! Ja tämän jälkeen Pupu totesi haluavansa uudestaan kampaamoon...

PAKKAAMISTA sain harrastaa perjantaina oikein hiki paidassa! Tungin ja tungin, kunnes isäntäperheeni totesi, että heiltä liikenee yksi matkalaukku. Helpotti kummasti pakkaamista :) Vaikka minulle oli sanottu, että varaudu shoppailuun, en ollut oikein uskonut koko hommaa, kuinka edullista Kiinassa tosiaan on!

SHANGHAIHIN lähdimme Mr. Leen auton kyydissä lauantai-aamuna. 3h kesti matka ja sai vielä viimeisen kerran ihailla Kiinan maisemia. Hangzhou vaihtui kuin huomaamatta Shanghaiksi. Aivan upeita pieniä taloja näkyi matkan varrella. Monet talot näyttivät pieniltä linnoilta, koska niihin oli rakennettu erilaisia torneja. Sims pelin talot tulivat mieleeni rakennuksia katsoessani. Ihan harmittaa, ettei Suomessa voida rakentaa niin erikoisesti. Toisaalta, luulen ettemme ihan kaikkia kurjimpia asumusalueita nähneetkään. Hangzhoussakin oli paljon uusia rakennuksia.

HOTELLI SOFITEL oli kotimme Shanghaissa. Aivan upea! Keskellä kaupunkia, kävelykadun vieressä, ihana sisustus ja kaunis huone. Olisimme voineet Pupun kanssa jäädä sinne pidemmäksikin aikaa, mutta sitä tuskin olisi budjettimme kestänyt :) Aamiainen tarjoiltiin 30 kerroksessa, omassa pienessä aamiaishuoneessa (huoneemme oli hotellin niin sanottuja parempia huoneita, ja näille siis oli aamiainen omassa tilassa) ja päivällä olisi saanut käydä nauttimassa virvokkeita oleskelutilassa, jossa myös löytyi ilmainen internet-mahdollisuus. Oma huoneemme sijaitsi 22 kerroksessa ja sieltä oli upea näköala yli Shanghain kattojen. Iltasella ihailimme kävelykadun valomerta, aamulla taijita harrastavien ihmisten tanssinomaista liikehdintää. Huoneessa oli myös oma tv, jonka elokuvakanavilla surffailin lepohetkillämme, samalla kun Pupu piirteli tai leikki uusilla barbeillaan. Kylpy oli ihan must! Pupu kävi molempina iltoina aiheuttaen hyökyaaltoja kylpyhuoneessa, itse kävin toisena iltana. Amme oli jokseenkin matala, ilmeisesti tarkoitettu piskuisille kiinalaisille ;)

KOPIOMARKKINAT aiheuttivat täytettä matkalaukkuihin ja ahdistusta. Sieltä tarttui siis mukaan vaatetta lapsille, Hello Kitty pussukka, hieno pikkureppu Jäbälle ja silkkimaalauspaidat koko perheelle (vanhemmille lohikäärmekuvalla, lapsille pandat). Aluksi olimme todella taitavia tinkaamisessa, joka oli ihan must, jo aivan järkyttävän uskomattomien hintapyyntöjen takia. Sitten kuitenkin väsähdin, kun joka paikasta tarjottiin sitätätätuota ja varsinkin kaikkea sellaista, jota en tarvinnut. Silloin olikin aika lähteä pois tästä whats-your-final-price-paikasta!

KÄVELYKADULTA löysimme ihanan tavaratalon, jossa oli lapsille kaksi kerrosta vaateosastoja ja yksi leluja, askartelutarvikkeita ja sen sellaista. Vaatetta ostelin paljon. Lähtöhinnat olivat suomalaisittain 10-15euroa, ja ostin tietty vain alennustuotteita, ja näidenkin tuli olla vähintään puoleen hintaan :) Aivan ihanan prinsessamekon löysin 8eurolla (lähtöhinta 25!) Sellainen tietty ostettiin ja palattiin vielä seuraavana päivänä hakemaan samanlainen kummitytölle (terveisiä vain!). Sunnuntaina olimme kaksin Pupun kanssa (ja tästä muuten olivat molemmat lapset hiukan huolissaan, että kuinka me pärjäämme...) ja silloin hiukan enemmänkin kiertelimme kävelykadulla. Meidän piti lähteä kävelylle joen rantaan, mutta Pupu alkoi jo olla sen verran hyytynyt, että palasimme ajoissa hotellille ja vietimme illan nauttien huoneestamme.

KOTIMATKA sujui hienosti. Tavaroita ei tosin tultu noutamaan huoneestamme, kuten olin edellisenä päivänä sopinut, mutta ehdimme silti hyvin kentälle. Taksikuski auttoi tavarat kärryyn asti, jonka jälkeen rullailimme lähtöselvitykseen. Ensin piti vielä käydä vessassa. Hetken mietin, miksi täällä on kahdenlaisia vessoja (sitting and squatting), kunnes tajusin ja valitsin länsimaisen version. Jono lähtöselvitykseen oli todella lyhyt, aikaa meni ehkä 10min koko hommaan. Tavaraa oli varmasti aika tarkkaan se 40kg, tosin tiskin vaaka väitti 49,5kg mutta se ei voinut pitää paikkaansa eikä meiltä lisämaksua pyydetty. Kävimme tuhlaamassa viimeiset rempat pandaan ja sitten turvatarkastuksen kautta kansainväliselle puolelle. Kaupat kierrettiin, otettiin pullo Isille ja suklaata koko perheelle ja lohikäärme-kannu äidille. Sitten istuttiin ja odoteltiin ja syötiin eväitä. Portti 24 oli merkattu meille lähtöportiksi. Samassa oli myös portti 23. Kun selvitys alkoi, menimme kiltisti jonoon, josta meidät kävi mies poimimassa pois: with small children to gate 23 :) Hienosti saimme siis ohittaa jonon ja pääsimme tosi nopeasti koneeseen. Tätä _ei_ tapahtunut Suomen päässä, jossa koneeseen siirryttiin hallitussa kaaoksessa... Pupu _piirsi_ _koko_ matkan! Vain sen hetken oli piirtämättä, kun oli tarjotin edessään, muuten kyllä. Ostimme hänelle uusia geelikyniä, ensimmäinen niistä hyytyi jo koneessa... Tällä kertaa näyttivät kaksi mielenkiintoista leffaa: Pikku Kananen ja Lainakengissä. Matka meni siis mukavasti :)

SUURI KIITOS vielä kerran isäntäperheellemme. Toivottavasti vierailumme oli iloisempi asia kuin poislähtömme ;) Kiina oli upea maa, todella siisti ja hieno, enkä voi kuin suositella sinne matkustamista kenelle vain!

LOPUKSI: Olen muuten yllättynyt, kuinka hyvin reissumme meni. Pupu on kuitenkin vasta 6v ja käyttäytyi kuin kokenut maailmanmatkaaja konsanaan. Ei ollut mitään ongelmia hänen kanssaan. Ja yleensähän matkamme sujuu niin, että mitään ei katoa, varasteta tai hajoa, ja lähes niin meni nytkin. Oman matkalaukkumme jalas oli rikkoontunut paluumatkalla, eikä sitä laukkua voi enää käyttää, mutta onhan meillä matkavakuutus enkä sitä siis murehdi :)